Güvenlikli cephe iskelesi; binaların ve çeşitli yapıların inşası, bakımı, onarımı ve
yıkımı gibi faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde güvenli bir çalışma alanının oluşturulması ve bu alana güvenli bir şekilde ulaşım sağlanabilmesi için gerekli olan iş ekipmanıdır. Güvenlikli bir çalışma alanı sağlamasının yanında, malzemelerin iletiminde daha verimli ve hızlı çalışma avantajı da sağlamaktadır.
Birçok iskele türü olmakla birlikte ülkemizde kullanımı en yaygın olanlar: sabit iskeleler (cephe iskelesi), asma iskeleler ve hareketli iskelelerdir.
Şekil 1.0: Hareketli iskele, asma iskele ve cephe iskelesi
Dış cephe iskeleleri kullanılacağı alana, taşıyacağı yüke, cephe yüksekliğine ve çalışma sahasındaki fiziki faktörlere göre projelendirilerek seçilmektedir. Bu yüzden çalışma alanlarına göre farklı tipte iskeleler tercih edilmektedir. Dört çeşit dış cephe iskelesi bulunur. Bunlar; güvenlikli H tipi iskele, flanşlı iskele, cup – lock (fincanlı) iskele ve modüler iskeledir.
Şekil 1.1: Güvenlikli dış cephe iskelesi
H Tipi İskele, ülkemizde en çok kullanılan iskele çeşitlerindendir. Birçok yapı çeşidine uygundur. Oldukça hızlı ve basit bir şekilde monte edilebilen geçmeli modüllerden oluşan kafes sistemli bir iskeledir. Yedi temel eleman (İskele panosu, çapraz bağlantı, yatay bağlantı, çelik platform, yan korkuluk, topukluk ve alt ayar mili) birleştirilerek kurulmaktadır. Açılır-kapanır merdivenler ile katlar arasında güvenli geçiş emniyeti sağlanmaktadır. İskelenin devrilmesini önlemek için iskele panoları, standartlarda belirtilmiş olan sayıda hesaplanarak, bağlantı noktalarından bina cephesine, tijler yardımıyla sabitlenmektedir.
Şekil 1.2: Güvenlikli H tipi iskele sistemi
Flanşlı iskele, yatay ve dikey elemanların bağlantı noktalarından flanş ve kurtağzı kullanılarak sabitlenmesi ile kurulumu yapılan güvenlikli iskele sistemidir. Kurulumu için iş gücü ve çekiç yeterli olan ve çok fazla bağlantı elemanı gerektirmeyen bu sistem hızlı bir şekilde istenilen uzunlukta ve yükseklikte kurulabilir ve nakliyesi kolaydır. Bu sayede birçok farklı yapısal alanda, hem kalıp altı taşıyıcı iskele hem de cephe iskelesi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Sistem elemanları darbelere karşı oldukça mükavemetlidir ve uzun ömürlü kullanım sağlamaktadır. Yürüme platformları diğer iskele tiplerine göre daha uzun olduğundan geniş alanlarda tek bir kurulum ile çalışma imkanı sağlamaktadır.
Şekil 1.3: Flanşlı iskele sistemi
Yüksek yük taşıma kapasitesine ve yüksek emniyet değerleri sahip olan bu iskele sistemi genellikle ağır döşemelerde ve yüksek yapılarda taşıyıcı kalıp altı ve hacim iskelesi olarak kullanılmaktadır. Gerekli durumlarda cephe iskelesi olarak da kullanılmaktadır. Çok yönlü bağlantılar oluşturulabildiğinden özellikle dairesel yapıların cephelerine uygun olup, yapıya daha yakın montaj imkânı sağlamaktadır. Fakat cephelerde kullanıldığında korkuluk sıkıntısı oluşturmaktadır. Montajı ve demontajı için çekiç ve insan gücü yeterlidir. Mekanizma sistemi, yatay elemanlar ile birleştirilerek kurulur.
Şekil 1.4: Fincanlı iskele sistemi
Modüler iskele, yapıların iç ve dış montaj, tesisat ve tadilat işlerinde kullanılabilen, tekerli yapısı sayesinde hareket kabiliyetine sahip bir iskele sistemidir. Bunun yanı sıra kolay, hızlı montaj ve demontaj özelliği ile zaman ve işçilikten yüksek tasarruf sağlamaktadır. Ayrıca istenilen yüksekliğe kurulabilmektedir.
Şekil 1.5: Modüler iskele sistemi
Güvenlikli iskele sistemlerinin güvenli bir şekilde kullanılması için üretiminde uyulması gereken birtakım yerli ve uluslararası standartlar bulunmaktadır. Bu standartlar malzemelerin özellikleri, tasarımları, kaynak özellikleri ve bağlantı elemanlarının üretilmesi ile ilgili birçok teknik detayı içerir. Dış cephe iskeleleri tercih ederken iş sağlığı ve güvenliği açısından bu standartlara uygun olarak üretilmiş olan iskeleler tercih edilmelidir.
TS EN 12810-1 Ön Yapımlı Bileşenlerden Oluşan Cephe İskeleleri- Bölüm 1: Mamul Özellikleri (Aralık 2005)
TS EN 12810-2 Ön Yapımlı Bileşenlerden Oluşan Cephe İskeleleri- Bölüm 2: Özel Yapısal Tasarım Metotları (Aralık 2005)
TS EN 12811-1 Geçici İş Donanımları – Bölüm 1: İş İskeleleri- Performans Gerekleri ve Genel Tasarım (Aralık 2005)
TS EN 12811-2 Geçici İş donanımları – Bölüm 2: Malzeme Bilgileri (Aralık 2005)
TS EN 12811-3 Geçici İş donanımları – Bölüm 3: Yükleme Deneyleri (Aralık 2005)
TS EN 10219-1 standartlarına göre İskele çerçevelerinin 48,3x,3,0 mm, diagonal elemanların 42×2,5 kesitinde ve yatay boruların ise 34×2,00mm kesitinde üretilmiş olması gerekir.
Yapı Fabrikası olarak yerli ve uluslararası standartlara uygun cephe iskelesi kiralama satış ve proje hizmeti vermekteyiz. Sistemimiz TS EN 12810-1, TS EN 12810-2, TS EN 12811-1, TS EN 12811-2 ve TS EN 12813-3 standartlarına uygun ve TSE onaylıdır. Taşıyıcı ayaklar Ø48*3 mm borudan , yatay bağlantılar Ø34*2,0 mm, çapraz bağlantılar 42*2,5 mm borudan TS EN 10219-1 standartlarına uygun olarak imal edilmiştir. İskele ve bağlantı elemanları TSE 914-EN ISO 1461 standartlarına göre daldırma galvaniz kaplıdır. Bütün imalatlarımız, İSO 9001:2008 kalite yönetim sistemi standartlarına uygun olarak yapılmıştır. Sistemimiz Boğaziçi Üniversitesi / İnşaat Mühendisliği bölümü laboratuvarlarında analitik ve mekanik testlere tabi tutulmuş ve Bureau Veritas tarafından onaylanmıştır.
Sahip olduğumuz geniş stoklar sayesinde inşaat ihtiyaçlarınıza uygun kaliteli, hızlı ve güvenilir bir hizmet sunmaktayız. Hizmetimiz hakkında fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.